Binnenland

Zo’n 150 winkeliers stappen naar de rechter om toch vuurwerk te kunnen verkopen eind dit jaar. Ze vinden dat het
 • Openbaar Ministerie neemt onderzoek naar dodelijke mishandeling Mallorca over
  on 27 juli 2021 at 14:18

  Het Openbaar Ministerie neemt het onderzoek naar de fatale mishandeling van de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen op Mallorca over van Spanje. Dat gebeurt op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter, meldt het OM. Justitie was al zelf een onderzoek begonnen naar de toedracht van de dodelijke mishandeling. Dat onderzoeksteam zal het Spaanse dossier overnemen. Het OM verwacht dat het vertalen van de Spaanse onderzoekstukken één tot twee weken in beslag zal nemen. De 27-jarige man werd op 14 juli aangevallen door een groep Nederlandse jongeren in een badplaats bij Palma de Mallorca. Hij overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. Verdachten op vrije voeten De Spaanse politie hield na de mishandeling één Nederlandse verdachte aan, toen hij de sleutels van de gehuurde vakantiewoning wilde inleveren. Hij werd later vrijgelaten, omdat uit camerabeelden was gebleken dat hij niet meedeed aan de aanval op het slachtoffer. De andere acht verdachten, in de leeftijd van van 18 tot 20 jaar, waren ondertussen al naar Nederland vertrokken. Zij zijn nog op vrije voeten, omdat Spanje nog geen Europees overleveringsverzoek had ingediend. Hoewel justitie in Spanje tot dusverre de leiding had over het onderzoek, besloot het OM een eigen onderzoek te starten, omdat het om Nederlandse verdachten en een Nederlands slachtoffer gaat.

 • Ook Neder-Germaanse Limes toegevoegd aan Werelderfgoedlijst Unesco
  on 27 juli 2021 at 13:58

  De restanten van de Neder-Germaanse Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk, worden toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nederland en Duitsland hadden de tweeduizend jaar oude grens gezamenlijk ingediend bij de VN-cultuurorganisatie. Gisteren besloot Unesco al de Koloniën van Weldadigheid toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst. Ook de bestaande vermelding van de Stelling van Amsterdam werd significant uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Andere delen van de Limes, in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, staan al op de Werelderfgoedlijst. De beslissing over een eventuele vermelding van restanten in Oostenrijk, Hongarije en Slovenië wordt later genomen. Sporen zichtbaar gemaakt Vanaf 19 voor Christus startte de ontwikkeling van de Neder-Germaanse Limes, die voornamelijk als taak hadden het Romeinse Rijk te beschermen tegen de noordelijke Germaanse stammen. De Romeinse noordgrens volgt grotendeels de loop van de Rijndelta, vanuit Keulen via Arnhem en Utrecht, om vervolgens in de zee uit te komen bij Katwijk. In Nederland werden zo’n twintig forten gebouwd, die castella werden genoemd. Daartussen werden talloze wachttorens gebouwd. Langs de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk zijn veel oude sporen zichtbaar gemaakt door opgravingen of markeringen in het landschap. Volgens Unesco laten deze forten, legioensbases en wachttorens zien hoe innovatief de Romeinse militairen waren en hoe er werd omgesprongen met het grillige rivierenlandschap. Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, reageert verheugd op de erkenning van de Romeinse geschiedenis van delen van Nederland. “Dat het land zo lang, en zo lang geleden al, onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld.” Ook de Stichting Werelderfgoed Nederland vindt de erkenning “meer dan terecht”. “Langs deze grens zijn heel veel archeologische bodemschatten gevonden uit die tijd. Nergens zijn bijvoorbeeld zoveel goed bewaarde schepen opgraven als in Nederland.”

 • Deze kinderen zijn op kamp met hun hond
  on 27 juli 2021 at 13:45

  Slapen naast je hond, ontbijten met je hond en dan de hele dag met je hond spelen. Het kan als je op hondenkamp bent, een kamp waar je je hond mee naartoe mag nemen. In Delft wordt zo’n kamp gehouden. De kinderen spelen niet alleen met hun hond, maar ze leren ook dingen over honden. Hoe ze die het beste kunnen kammen bijvoorbeeld. In de video hierboven hoor je er meer over.

 • Weekcijfers: R-getal weer ruim onder de 1, nog wel druk in ziekenhuis
  on 27 juli 2021 at 13:02

  Het R-getal is na een ongekende stijging weer hard gedaald. Op 12 juli bedroeg het 0,8. Een week daarvoor was het reproductiegetal nog 1,75 en weer eerder kwam het in de buurt van 3. Alleen als het R-getal onder de 1 is, neemt de verspreiding af. Als het reproductiegetal 0,8 bedraagt, besmetten 100 mensen met het coronavirus samen 80 anderen, en neemt de verspreiding dus af. Bij een reproductiegetal van 1,75 besmetten 100 corona-dragers samen 175 anderen, en gebeurt het omgekeerde. De afgelopen week is het aantal positieve tests flink afgenomen: van circa 70.000 naar ruim 37.000, een afname van 46 procent. Het is voor het eerst sinds de explosieve toename van het aantal coronatests in de eerste helft van juli dat het RIVM op weekbasis een daling rapporteert. Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM spreekt van “heel goed nieuws”. Volgens haar is het verschil met het eind van de vorige zomer dat toen het hoge aantal besmettingen bij jongeren oversloeg naar de oudere leeftijdsgroepen. Dat is nu veel minder het geval als gevolg van de hoge vaccinatiegraad onder 60-plussers. Tegelijkertijd is het in de ziekenhuis een stuk drukker, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care werden 98 nieuwe patiënten opgenomen; een verdubbeling in een week tijd. Buiten de IC nam het aantal opnames toe van 324 naar 521, een stijging van 60 procent. Er liggen nu 616 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 577), van wie 159 op de IC (gisteren: 140) Het RIVM denkt dat de piek in ziekenhuisopnames deze week wordt bereikt en er daarna een daling optreedt. Daarna zou de ziekenhuisbezetting dus ook weer kunnen afnemen. De meeste patiënten die de afgelopen week zijn opgenomen, waren tussen de 40 en de 59. Meer zeventigplussers positief In alle leeftijdsgroepen daalde het aantal positieve tests, behalve onder 70-plussers. Onder die groepen is het aantal positieve tests echter wel het laagst van alle leeftijdsgroepen. In de groep 18 tot 24 jaar daalde het aantal positieve tests fors: met 64 procent. Van de positief getesten van wie de vaccinatiestatus bekend is, was 11 procent volledig gevaccineerd. 73 procent was nog niet gevaccineerd; 16 procent had pas één prik binnen. Het percentage positief getesten daalde ook, maar wel minder hard: van 15,4 procent naar 13,6 procent. Dat betekent dat van alle mensen die een teststraat bereikten, weliswaar minder mensen corona hadden, maar die daling is niet zo spectaculair als de absolute daling van het aantal positieve tests. 21 doden Het aantal bevestigde coronadoden is nog relatief laag, zeker vergeleken met eerdere besmettingsgolven. Tegelijkertijd neemt het aantal coronadoden wel toe. De afgelopen week overleden volgens het RIVM 21 mensen aan het coronavirus, tegen 14 een week eerder. Niet alle coronadoden worden bij het RIVM gemeld.

 • Schip sleurt vinvis haven van Terneuzen in
  on 27 juli 2021 at 12:44

  In de haven van Terneuzen in Zeeland ligt een dode vinvis. Het dier werd gevonden tussen de sluizen en was toen al overleden. Schip De vinvis is waarschijnlijk een eind meegesleurd door een schip. Pas bij de sluizen raakte het dier los van het schip. De vinvis is uit het water getakeld en ligt nu op de kade. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Naturalis gaan de vinvis morgen onderzoeken. Zij gaan kijken waar het dier precies aan is overleden.

AD:binnenland AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

 • Nederlands OM neemt onderzoek naar de verdachten van doodschoppen van Carlo (27) op Mallorca over
  by Victor Schildkamp on 27 juli 2021 at 14:22

  De Spaanse onderzoeksrechter heeft Nederland verzocht het onderzoek naar het doodschoppen van Carlo Heuvelman (27) op Mallorca over te nemen. Het parket Midden-Nederland, dat al een onderzoek naar het geweld was gestart, gaat het onderzoek voortzetten.

 • Kees Veldboer vervulde laatste wens terminale patiënten: ‘Die stralende ogen zeiden alles’
  by Devi Smits, Yvonne Keunen on 27 juli 2021 at 14:08

  Het vervullen van laatste levenswensen werd voor Kees Veldboer (1959-2021) zijn levenswerk. Met zijn Stichting Ambulance Wens Nederland verzorgde hij sinds 2007 uitstapjes voor chronisch zieke en terminale patiënten. Met vele vrijwilligers bezorgde hij hen nog één keer de mooiste dag van hun leven. Maandag overleed de oprichter uit Poortugaal onverwachts aan een hartstilstand. Hij werd 62 jaar.

 • Romeinse Limes toegevoegd aan werelderfgoedlijst
  by Binnenlandredactie on 27 juli 2021 at 13:48

  Het grootste archeologische monument van Nederland, de Neder-Germaanse Limes, is door VN-organisatie Unesco toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Dat betekent dat het gedeelte van de noordgrens van het Romeinse Rijk vanaf nu in één adem genoemd mag worden met de Chinese Muur, de piramides van Egypte en de Taj Mahal.

 • OM wil ‘Balie-jihadist’ Aziz A. 23 jaar de cel in
  by Cyril Rosman on 27 juli 2021 at 13:34

  Het Openbaar Ministerie wil dat de Syrische broers Aziz en Fatah A. respectievelijk 23 en 10 jaar de cel in gaan. De twee zouden in hun jaren in Syrië een leidinggevende rol hebben gespeeld bij de jihadistische terreurgroep Jabhat al-Nusra. De zaak kwam aan het rollen nadat Aziz in 2017 door andere Syriërs herkend werd op een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam.

 • Winkelketen de Bijenkorf te koop voor 4,7 miljard euro
  by Economieredactie on 27 juli 2021 at 13:31

  Warenhuisketen de Bijenkorf staat te koop. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Volgens het dagblad hebben de Canadees-Britse eigenaren de winkelonderneming in de verkoop gezet, samen met de Britse warenhuisketen Selfridges en twee warenhuizen in Ierland voor een bedrag van 4 miljard pond, omgerekend bijna 4,7 miljard euro.