Binnenland

Zo’n 150 winkeliers stappen naar de rechter om toch vuurwerk te kunnen verkopen eind dit jaar. Ze vinden dat het

NOS Binnenland NOS Binnenland

  • De Tweede Kamerverkiezingen bij Nieuwsuur
    on 3 oktober 2023 at 10:06

    In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komt Nieuwsuur (NOS/NTR) in november met speciale uitzendingen. Centraal staan thema-afleveringen rondom de grootste politieke partijen. Daarbij wordt de lijsttrekker geïnterviewd, zal de partij worden ontleed aan de hand van verkiezingsprogramma en stemgedrag en komen kiezers uit eigen kring aan bod over verwachtingen, ambities en kritiek.INTERVIEWS LIJSTTREKKERSNieuwsuur zal in campagnetijd verslag doen van de actualiteit, maar wil daarnaast de schijnwerper richten op de inhoudelijke standpunten, achtergronden en stemgedrag van de partijen. Met de thema-uitzendingen en de een-op-een gesprekken wil Nieuwsuur kiezers zo goed mogelijk informeren. Trefwoorden in de journalistieke aanpak van de programma’s zijn: informatief, serieus, diepgravend, kritisch, open en onderzoekend.Veertien politieke partijen hebben definitief toegezegd om deel te nemen aan de interviews met de lijsttrekkers. De partijen werden uitgenodigd op basis van het gemiddelde van het huidig zetelaantal in de Tweede Kamer en de stand in de Peilingwijzer. Vijf kleinere partijen als onderdeel van de reguliere uitzending, de negen grootste partijen in thema-uitzendingen in de verkiezingsstudio van Nieuwsuur. De uitzendingen zijn te zien tussen 1 november en 17 november aanstaande. Ook de SGP was op grond van de criteria uitgenodigd, maar die partij zag af van deelname.Nieuwsuur-anchors Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars zullen de lijsttrekkers ondervragen. Politiek duider Arjan Noorlander analyseert de partijen, onder meer aan de hand van kiezersonderzoek door Ipsos. Uiteraard zal Nieuwsuur in de reguliere uitzendingen ook aandacht besteden aan overige partijen die meedoen aan de verkiezingen.BUITEN HET BINNENHOFNaast aandacht voor de politieke partijen en hun lijsttrekker op het Binnenhof, is Nieuwsuur ook in het land bij de kiezers. Verslaggever Jan Eikelboom en redacteuren Cecile van de Grift en Naomi Menelik gaan in de reportageserie ‘Buiten het Binnenhof’, vanaf eind oktober, op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het Nederlandse electoraat aankijkt tegen de politiek in het afgelopen jaar en wat de verwachtingen zijn.NPO STARTNieuwsuur maakt daarnaast voor NPO Start en online een reeks inhoudelijke en verdiepende achtergrondproducties over de belangrijkste maatschappelijke thema’s bij de verkiezingen.SCHEMA THEMA-UITZENDINGEN POLITIEKE PARTIJEN IN NIEUWSUUR (21.30 – 22.15 uur, NPO 2) KLEINERE PARTIJEN IN REGULIERE UITZENDINGEN (helft uitzending, 21.30 – 22.10 uur, NPO 2)

  • Oud-legerofficier Rwanda opgepakt in Ermelo in verband met genocide
    on 3 oktober 2023 at 09:53

    Een 67-jarige Rwandese man is in Ermelo opgepakt in verband met de genocide die in de jaren 90 plaatsvond in Rwanda. Het Openbaar Ministerie verdenkt de voormalig legerofficier Pierre-Claver K. van betrokkenheid bij de volkerenmoord op landgenoten in 1994.De man woont sinds 1998 in Nederland en werd al eens opgepakt vanwege vergelijkbare verdenkingen. De autoriteiten van Rwanda vroegen eerder om zijn uitlevering, maar na een lange juridische strijd werd die uitlevering in juni door de Hoge Raad in Nederland verboden. De hoogste bestuursrechter vreesde dat de man in Rwanda geen eerlijk proces zou krijgen. Daarna kwam hij vrij.Het OM en de politie in Nederland zijn daarna zelf een onderzoek begonnen en hebben ook in Rwanda onderzoek gedaan. Dat onderzoek heeft geleid tot de huidige verdenking. De man uit Ermelo wordt ervan verdacht dat hij een rol heeft gehad bij de genocide in de Rwandese gemeente Mugina, in april 1994.Opgejaagd en levend verbrandIn Mugina kwamen duizenden mensen om bij een aanval op een parochie. Tientallen vrouwen en kinderen werden opgejaagd richting een huis, waarin ze levend werden verbrand. De voormalige legerofficier wordt verdacht van betrokkenheid bij het in brand steken van dit huis.Bij de genocide in Rwanda in de jaren 90 kwamen in honderd dagen tijd zo’n 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om het leven. Tussen de twee bevolkingsgroepen waren al jaren grote spanningen.Toen een vliegtuig met daarin Hutu-president Habyarimana werd neergehaald met een raket, ontstond er een geweldsexplosie door extremistische Hutu’s. Mensen werden op gruwelijke manieren om het leven gebracht, vaak met hakmessen. Ook werden er volgens de Verenigde Naties tussen de 150.000 en 250.000 vrouwen verkracht.Nederland heeft de afgelopen jaren zeker drie mensen uitgeleverd aan Rwanda vanwege genocideverdenkingen.Eerder maakten we deze terugblik op de genocide in Rwanda:

  • ANWB: aantal files blijft stijgen, vooral in Noord-Brabant
    on 3 oktober 2023 at 09:40

    Het blijft drukker worden op de Nederlandse wegen en dat betekent dat we vaker en ook langer stilstaan door files. De ANWB deed onderzoek naar de stand van zaken over de eerste negen maanden van dit jaar.De effecten van corona op de weg zijn tenietgedaan, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatie in het NOS Radio 1 Journaal. “Toen waren er geen files in de ochtend- en avondspits, maar die zijn weer terug.” Vanaf het einde van de coronacrisis, het eerste kwartaal van vorig jaar, keerden de dagelijkse files terug op de wegen. “Het neemt alleen maar weer toe.”Van de effecten van het advies om thuis te werken en buiten de spits te reizen is bijna niets meer te merken op de weg, concludeert de ANWB. Volgens Broekhuis zit de verkeersdrukte weer op het pre-coronaniveau van 2019.’Aantal auto’s neemt toe'”Afgelopen half jaar hebben we de files weer fors zien toenemen. Niet alleen tijdens de spitsuren, maar ook daarbuiten.” Dat is niet zo verwonderlijk, zegt Broekhuis. “Het aantal auto’s neemt nog altijd toe.”Uit de cijfers van de afgelopen negen maanden blijkt dat het aantal files op bijna alle werkdagen zijn toegenomen. Tijdens de ochtendspits ging het om 12 procent en tijdens de avondspits om ongeveer 20 procent. Wat opvalt is dat de al rustige vrijdagochtend nog rustiger is geworden. Van een spits is dan “nauwelijks meer sprake”.Wegen kunnen drukte niet aanDe drukste provincies zijn nog steeds Zuid-Holland en Noord-Brabant. In die laatste provincie nam het aantal files ook het meest toe: met 35 procent. Op de tweede plaats staat Noord-Holland (31 procent toename). Zuid-Holland staat op de derde plaats met 24 procent meer files.De drukte in Noord-Brabant heeft volgens Broekhuis voor een deel te maken met mensen die van huis naar hun werk rijden. “Maar het is ook een provincie waar heel veel verkeer doorheen rijdt van noord naar zuid. De combinatie van het transport en het woon-werkverkeer levert heel veel knelpunten op in die provincie.”Dat in Noord-Brabant een aantal wegen is die volgens hem die drukte niet goed aan kunnen, helpt ook niet mee. “Die hebben vaak twee rijstroken. Met dat aanbod verkeer levert dat gewoon heel veel vertraging op.”Broekhuis zegt dat de kans bestaat dat het de komende tijd nog drukker wordt. “We gaan nu ook de drukste maanden van het jaar in: de herfstmaanden.” Het thuiswerken heeft volgens hem wel laten zien dat het ook anders kan. “Mijn hoop is dat mensen toch de mogelijkheid aangrijpen om thuis te gaan werken als het heel slecht weer wordt en niet in de ochtend- of avondspits gaan reizen.”

  • Giro555 langer open voor Turkije en Syrië, teller op ruim 124 miljoen euro
    on 3 oktober 2023 at 07:37

    De Giro555-inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië is verlengd tot 31 december. De einddatum was eerder vastgesteld op eind augustus, maar vanwege de omvang van de ramp hebben de samenwerkende hulporganisaties besloten om het gironummer langer open te houden.Begin februari werden het zuidoosten van Turkije en het noordwesten van Syrië getroffen door aardbevingen die grote verwoestingen aanrichtten. Naar schatting kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. De elf hulporganisaties achter Giro555 begonnen direct een inzamelingsactie, in eerste instantie voor het bieden van noodhulp als tijdelijk onderdak, drinkwater en schone toiletten.Na twee weken was ruim 108 miljoen euro opgehaald. Dat bedrag is volgens de laatste tussenstand, van 31 juli, opgelopen tot 124,5 miljoen. Daarvan is iets meer dan een kwart inmiddels besteed aan noodhulp, ongeveer gelijk verdeeld over beide getroffen landen.Strenge winterDe inzamelingsactie sluit eind dit jaar, maar de hulpoperatie in de getroffen gebieden loopt nog ruim een jaar langer, tot maart 2025. Volgens actievoorzitter Michiel Servaes ligt de operatie op schema, maar is de situatie nog altijd zorgelijk, met mogelijk een strenge winter op komst.Moeilijkheid bij de hulpverlening blijft wel de enorme uitgestrektheid van het rampgebied, zegt Servaes. Verder zorgt de hoge inflatie in beide landen ervoor dat de prijzen van voedsel en hulpgoederen hard stijgen en speelt in Syrië mee dat er al jaren grote groepen mensen op de vlucht zijn voor de burgeroorlog.”We blijven noodhulp geven, maar gaan ons ook richten op de volgende fase”, zegt Servaes. De komende tijd komt er dan ook meer nadruk op de wederopbouw en het toekomstperspectief van het rampgebied. “Dan werken we bijvoorbeeld aan het herstellen van ziekenhuizen en scholen. Of aan investeringen in de economie, zodat die weer kan opbloeien.”

  • OM compenseert slachtoffers afpersing na geblunder met werknemerslijst
    on 3 oktober 2023 at 07:24

    Het Openbaar Ministerie betaalt slachtoffers in de afpersingszaak bij fruitimportbedrijf De Groot in Hedel een schadevergoeding, bevestigt een woordvoerder van het Parket-Generaal aan de NOS.Hoe groot de groep slachtoffers is, wil hij niet zeggen, maar volgens onderzoeksjournalist Yelle Tieleman, die zich in de zaak verdiepte, gaat het om een groep van ruim honderd slachtoffers. Ook over de hoogte van de vergoeding wil het OM niets zeggen.In de afpersingszaak beveiligde de politie tussen de 300 en 400 medewerkers van het bedrijf. De zaak omvat bijna twintig gewelddadige incidenten in de periode tussen januari 2020 en juni 2021.Het Gelderse bedrijf werd in 2019 na de vondst van zo’n 400 kilo cocaïne in een container bananen door een groep criminelen aansprakelijk gehouden voor “het verlies van hun handel”. Ze eisten ruim een miljoen euro voor de volgens hen geleden schade. Er werd gedreigd een medewerker te liquideren als er niet werd betaald. Het bedrijf weigerde en schakelde de politie in.Geblunder met werknemerslijstHet OM blunderde in het onderzoek door in het dossier de volledige lijst met werknemers van de fruitimporteur op te nemen. Het OM vroeg de advocaten van de verdachten om de lijst te verwijderen, maar één verdachte weigerde dat.Daarop volgden tientallen aanslagen: huizen van werknemers en oud-werknemers werden in brand gestoken, huizen werden beschoten en er werd een handgranaat achtergelaten bij een woning. De hoofdverdachte in de zaak kreeg vorig jaar een celstraf van 19 jaar en 10 maanden.Onderzoeksjournalist Tieleman dook in de afpersingszaak en publiceert vandaag het boek De Hedelse afpersingszaak. Volgens hem verenigde een groep van ruim honderd slachtoffers zich in een stichting die een schadevergoeding vroeg voor onder meer emotioneel leed, maar ook voor praktische zaken, zoals de aanschaf van beveiligingssystemen. Het Openbaar Ministerie wil ook hierover geen mededelingen doen.

AD:binnenland AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden