Binnenland

Zo’n 150 winkeliers stappen naar de rechter om toch vuurwerk te kunnen verkopen eind dit jaar. Ze vinden dat het

NOS Binnenland NOS Binnenland

  • Politie voert charges uit bij illegale rave Maastricht, agenten bekogeld
    on 26 maart 2023 at 07:24

    In Maastricht heeft de politie afgelopen nacht een illegale rave beëindigd. Het feest werd gehouden in een leegstaand kantoorpand. Op straat heeft de politie charges uitgevoerd, nadat agenten werden bekogeld en uitgescholden. Volgens de politie is er gegooid met stenen en glas. Twee politiehonden zijn ingezet tegen een groep van zo’n 150 mensen die zich tegen de autoriteiten hadden gekeerd. Twee personen hebben letsel opgelopen, ook een agent raakte gewond.Bekijk hier beelden van de situatie:Er zijn geen arrestaties verricht. Naar schatting enkele honderden mensen waren aanwezig op de rave. Er waren naar verluidt ook mensen uit België, Duitsland en Tsjechië.’Vrijwillig weggegaan’De feestgangers zouden het pand hebben gekraakt. Ook hadden ze geluidsapparatuur bij zich. Het feest was volgens een omwonende gaande op “een of twee etages” van het kantoorgebouw. “We zijn een beetje vrijwillig naar buiten gegaan”, zei een deelnemer tegen een lokaal persbureau.Omwonenden hadden geklaagd over geluidsoverlast. Daarop is de politie in groten getale uitgerukt met wapenstokken. Het feest werd rond 02.00 uur stopgezet.Zakken met stenenNa de uitstroom van bezoekers ontstond volgens de politie een grimmige sfeer. Het kwam uiteindelijk tot een confrontatie met een groep feestgangers die zich had verzameld voor een rij met huizen. De aanwezigen weigerden weg te gaan en begonnen blikjes en flessen te gooien naar agenten,Na de charge verspreidde de groep zich in de omgeving. Relschoppers kwamen terug met zakken stenen, glaswerk en andere voorwerpen, zo meldt de politie. Toen agenten daarmee werden bekogeld is nog een charge uitgevoerd om de groep uiteen te drijven.

  • Wekdienst 26/3: Voorjaarskoers Gent-Wevelgem • Zomertijd ingegaan
    on 26 maart 2023 at 05:14

    Goedemorgen! Heb je de klok al een uur vooruitgezet? De zomertijd is vannacht ingegaan. En vanmiddag geeft bondscoach Ronald Koeman een persconferentie over de aanstaande EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje.Vooral in de zuidelijke helft wordt het enige tijd regenachtig. Elders blijft het droog met in het noorden wat zon. Het wordt niet warmer dan 8 of 9 graden bij een matige tot vrij krachtige noordenwind. De komende dagen blijft het wisselvallig en op maandag vallen enkele winterse buien.Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.Wat kun je vandaag verwachten?Wat heb je gemist?Rusland zegt tactische kernwapens te gaan plaatsen in Belarus. President Poetin heeft dat gisteravond bekendgemaakt in een toespraak op televisie. Volgens Poetin houdt het Kremlin controle over de wapens.Tactische kernwapens bevatten een kleinere nucleaire lading dan ‘traditionele’ kernwapens. Ze kunnen worden gebruikt voor doelen op het slagveld en richten veel meer schade aan dan conventionele wapens. De Amerikaanse regering schat in dat Rusland zo’n 2000 tactische kernwapens heeft.Poetin zegt dat de plaatsing van de kernwapens niet in strijd is met internationale anti-kernwapenverdragen, omdat de Verenigde Staten ook kernwapens in Europa hebben gestationeerd. “Er gebeurt hier niets vreemds”, stelde Poetin. “De Verenigde Staten doen dit al tientallen jaren. Ze hebben al heel lang tactische kernwapens gestationeerd op het grondgebied van hun bondgenoten.”Ander nieuws uit de nacht:En dan nog even dit:Gisteravond was het weer ‘Earth Hour’. Over de hele wereld ging het licht uit tussen 20.30 en 21.30 uur (plaatselijke tijd), om zo aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. Ook bekende gebouwen, zoals het Sydney Opera House, de Branderburger Tor in Berlijn en het Colosseum in Rome doofden de lichten:Fijne zondag!

  • Zomertijd is ingegaan, vanaf vandaag ’s avonds langer licht
    on 25 maart 2023 at 18:15

    De zomertijd is weer ingegaan. Om 2.00 uur vannacht ging de klok een uur vooruit. Hierdoor is het ’s avonds langer licht en ’s ochtends langer donker. Zo komt de zon vanochtend om 7.30 uur op, en gaat ‘ie om 20.00 uur weer onder.Op de laatste zondag van oktober gaat de klok terug naar de standaardtijd, die ook wintertijd wordt genoemd. Die laatste zondag valt dit jaar op 29 oktober.Sinds 1977 is in alle EU-landen op hetzelfde moment de zomertijd van kracht, maar er is al een tijd discussie of de zomertijd moet blijven. De vraag is steeds of het voordeel van langer profiteren van het daglicht en in heel Europa gelijklopende klokken opweegt tegen nadelen als de verstoring van het bioritme.AfschaffingDe Europese Commissie en het Europees Parlement waren nog niet zo lang geleden voor afschaffing, maar sindsdien zit er weinig schot in de zaak. Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken liet de Tweede Kamer in 2020 weten dat het voorstel de ijskast in ging. Achtereenvolgende voorzittende landen hebben sindsdien geweigerd het onderwerp op de agenda te zetten.

  • VN-waterconferentie sluit af met agenda voor aanpak problemen wereldwijd
    on 25 maart 2023 at 16:31

    Op de VN-waterconferentie in New York hebben 1200 organisaties en landen beloftes gedaan om watergerelateerde problemen aan te pakken. Het gaat daarbij om problemen als wateroverlast, te weinig water of geen schoon drinkwater. Het was voor het eerst in bijna vijftig jaar dat er in VN-verband gesproken werd over waterbeleid. Nederland en Tadzjikistan hadden de conferentie georganiseerd.De bijna 700 toezeggingen vormen samen de Water Actie Agenda, waarvoor in totaal 300 miljard dollar is beloofd. Het gaat overigens niet om bindende afspraken, maar volgens de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN zijn de toezeggingen alsnog historisch.”U heeft de belofte om het mensenrecht op water en sanitaire voorzieningen voor iedereen uit te voeren opnieuw bevestigd”, zei hij na afloop van de conferentie, waar eerder deze week koning Willem-Alexander sprak.WatergezantNederland heeft onder meer 50 miljoen euro beloofd om Ethiopië, Sudan, Zuid-Sudan en Uganda te helpen de gevolgen van extreme droogte op te vangen. Ook is er een samenwerkingsverband op het gebied van water en klimaat gelanceerd. Landen die zich voorbereiden op de klimaatverandering kunnen daar terecht voor advies.150 landen hebben te kennen gegeven dat er een speciale VN-watergezant moet komen.”Het is vooral het neerzetten van water als onderwerp waar we de komende decennia hard mee aan de slag moeten”, zegt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht over de uitkomsten van de conferentie. “Een derde van de wereld leeft in waterschaarste, dus het is logisch om daar hard op in te zetten.”De conferentie was volgens hem van groot belang, zeker ook omdat het tientallen jaren geleden is dat er voor het laatst op een grote VN-conferentie over water werd gesproken. “Eigenlijk voelt iedereen: heel veel van de natuurlijke rampen zijn gerelateerd aan water. Droogte, overstromingen, maar ook waterkwaliteitsgerelateerde dingen. Dat beïnvloedt vooral de arme mensen. Er was over het algemeen grote eensgezindheid: hier moeten we mee aan de slag.”Concrete plannenHoe goed de toezeggingen straks worden nageleefd is nog ongewis, want zoals gezegd: de afspraken zijn niet juridisch bindend. “Er worden miljarden geïnvesteerd, dat is vrij concreet”, zegt Wanders in het NOS Radio 1 Journaal. “Het is afwachten of er de komende jaren wordt doorgepakt. Het hangt, net als het klimaatbeleid, af van de politieke wil. Maar ik ben wel vol goede moed na deze bijeenkomst.” Die moed put hij onder meer uit de speciale VN-watergezant. “Dat geeft ook aan dat het bij de VN hoger op de agendalijst komt te staan.”Aan secretaris-generaal Guterres van de VN zal het in ieder geval niet liggen. Hij zei dat water “in het hart van de wereldwijde politieke agenda” moet zitten, omdat water “ons allemaal verbindt”, bijvoorbeeld op het gebied van de klimaatverandering, gezondheid, de productie van voedsel, het tegengaan van armoede en mensenrechten.

  • Groeiende groep mensen met een baan tóch dakloos
    on 25 maart 2023 at 16:00

    Werken of studeren, mentaal en fysiek in goede gezondheid verkeren, maar toch dakloos raken. Het overkomt steeds meer mensen in Nederland. De groep zogeheten economische daklozen groeit snel, dat bevestigen tenminste zes grote gemeenten aan Nieuwsuur. Het gaat dan vaak om alleenstaanden, maar ook om mensen met zeer jonge kinderen.”Deze nieuwe groep heeft eigenlijk alleen een woonprobleem en heeft het vroeger altijd zelf kunnen rooien”, zegt Boaz Adank, wethouder zorg en veiligheid in Breda. Omdat deze groep daklozen geen last heeft van een verslaving of een psychisch probleem, zijn ze volgens de gemeenten zelfredzaam en komen daarom niet in aanmerking voor de reguliere daklozenopvang.Ze zijn op zichzelf aangewezen als het gaat om huisvesting. Door het grote tekort aan woningen, slapen steeds meer mensen bij familie of vrienden of zelfs in hun auto.Richard Jardinier leefde maandenlang in zijn auto nadat hij zijn huis kwijtraakte. Het was steenkoud, maar hij durfde de auto niet te laten draaien. “Dan weten mensen dat er iemand in de auto zit. Ik schaamde me.” En ook de hoogzwangere Esmeralda Schoenmaker belandde op straat, samen met haar 3-jarige dochter. Wethouder Adank erkent dat de groeiende groep daklozen in alle steden tussen wal en schip raakt. “Als je verslaafd bent, dan kunnen mensen in de opvang intern afkicken en tegelijkertijd kijken we naar passende woonruimte of begeleid wonen. Maar dat geldt niet voor deze nieuwe groep daklozen. Daar moet echt dringend wat voor gebeuren.”SofahopperDe woningcrisis is de belangrijkste oorzaak voor de groeiende groep economische daklozen. Er is een tekort aan betaalbare woningen, particuliere huur is vaak te duur en er zijn te weinig sociale huurwoningen. “Hugo de Jonge is bezig met meer woningen, maar daar moet echt een tandje bij”, zegt Adank.”De wachtlijsten voor corporatiewoningen zijn heel erg lang en we hebben veel urgente doelgroepen. Dit is formeel niet een urgente groep, maar ik denk wel dat we voor deze doelgroep meer voorrang zouden moeten krijgen”, zegt Adank. Andere redenen voor dakloosheid kunnen de stijgende inflatie en schulden zijn, die mensen boven het hoofd zijn gegroeid.Een zelfredzame dakloze die bij de gemeente aanklopt voor hulp, wordt daarom gevraagd om het eigen netwerk aan te spreken. “We zien dat steeds meer mensen ‘sofahopper’ worden, dus bij vrienden van bank naar bank verhuizen omdat ze gewoon geen passende woning kunnen vinden”, zegt Adaank.Andere oplossingenIn verschillende gemeenten ontstaan initiatieven voor hulp aan economische daklozen. Bijvoorbeeld ‘Onder de Pannen’, een landelijk initiatief dat langdurige dakloosheid probeert te voorkomen. De organisatie biedt mensen tijdelijke huisvesting bij particulieren met ‘een kamer over’.In de gemeente Breda heeft Stichting De Herberg nog meer laagdrempelige mogelijkheden om mensen tijdelijk van de straat te houden. Volgens directeur Hanneke van Herwijnen van de stichting is het aantal – vaak jonge – daklozen met een baan dat niet in de traditionele opvang terecht kan, in Breda het afgelopen jaar met 50 procent gegroeid.Zorgelijk is dat er geen structurele oplossingen zijn. “Het beeld van daklozen klopt niet meer. Het zijn inmiddels mensen zoals jij en ik. Het zijn gewoon mensen waaraan je niet meer kunt zien dat ze dakloos zijn. Dat vraagt andere oplossingen”, zegt Van Herwijnen. Ze krijgt dagelijks veel telefoontjes van mensen met een baan, maar zonder huis.Van de regen in de drupIn sommige gevallen komen economische daklozen in een neerwaartse spiraal terecht. Volgens wethouder Adank een zorgelijke situatie, omdat het mensen zijn die eigenlijk heel goed voor zichzelf kunnen zorgen als ze een huis zouden hebben. “Maar als je in een auto woont, dan doet dat echt iets met je. Je raakt van de regen in de drup en de problemen worden alleen maar groter.”In het ergste geval belanden economische daklozen alsnog in de daklozenopvang, omdat ze verslavingen of psychische problemen ontwikkelen door de nijpende situatie waarin ze verkeren. Volgens gemeenten moet er snel iets gebeuren. “Het begint echt met méér woningen”, benadrukt Adank nog maar eens.

AD:binnenland AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden