Buitenland

In Viersen-Süchteln in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moest Een artsenpraktijk noodgedwongen de deuren sluiten. Het personeel dat zich had laten

NOS Buitenland NOS Buitenland

 • Twee doden bij schietpartij in nieuwbouwwijk Hamburg
  on 26 maart 2023 at 07:42

  Bij een schietpartij in de Duitse stad Hamburg zijn gisteravond laat twee doden gevallen. De politie kreeg rond 23.30 uur meerdere meldingen van schoten in een nieuwbouwwijk in het noordelijke stadsdeel Langenhorn.Volgens Bild rukten er 28 wagens van hulpdiensten uit. Toen ze ter plekke kwamen, vonden ze twee lichamen voor de ingang van een woning. Volgens het lokale medium Hamburger Morgenpost was een van hen door zijn hoofd geschoten. De ander vertoonde nog tekenen van leven. Hij werd gereanimeerd, maar kwam alsnog te overlijden.Lokale media melden de slachtoffers vermoedelijk banden hadden met de criminele motorclub Hells Angels. Dat zou te zien zijn geweest aan zijn kleding. Bild meldt dat agenten een revolver op de grond hadden gevonden. Het vermoeden bestaat dat de ene man eerst de ander en toen zichzelf om het leven heeft gebracht. Over het motief is niets bekend.Dit zijn de eerste beelden van het plaats delict, van het Hamburger Abendblatt:Begin deze maand was er ook al een dodelijke schietpartij in Hamburg. Een oud-lid van Jehovah’s Getuigen schoot in een gebedshuis zeven mensen dood en verwondde er twaalf. Zelf kwam hij bij de aanslag ook om het leven. Van de 35-jarige Philipp F. wordt gezegd dat hij gevoelens van haat koesterde jegens de geloofsgemeenschap.

 • Weer kapseist boot met migranten voor Tunesië, 19 doden gemeld
  on 26 maart 2023 at 06:27

  Voor de kust van Tunesië is weer een boot met migranten gekapseisd. Een mensenrechtenorganisatie meldt dat zeker negentien opvarenden zijn verdronken. Vijf mensen zouden zijn gered.In de Middellandse Zee voor Tunesië zijn in krap een week tijd zeker vijf boten met migranten gezonken, schrijft persbureau Reuters. Daarbij zijn minstens negen mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen worden nog vermist. De gevaarlijke immigratieroute over zee wordt momenteel veel gebruikt.RecordaantalOver het nieuwste bootongeluk is nog maar weinig bekend. Het vaartuig zou onderweg zijn geweest naar Italië. Op eiland Lampedusa is gisteren een recordaantal migranten aangekomen. Het gaat volgens de autoriteiten om ruim 2250 nieuwe registraties.Met name vanaf de Tunesische kustregio Sfax wagen mensensmokkelaars en migranten de oversteek naar Italië. Er gebeuren veel ongelukken; de boten zijn vaak amper zeewaardig en overvol. De Italiaanse kustwacht vaart geregeld uit om opvarenden en denkrelingen te redden.Opruiende toespraakOnlangs hield president Saied van Tunesië een opruiende toespraak over migranten. Hij noemde ze een groot gevaar voor het land. De recente toename van oversteekpogingen wordt hier mede aan gelinkt. Sowieso is het Afrikaanse land een populaire tussenstop voor migranten die naar Europa willen.Een woordvoerder van de Tunesische Nationale Garde zegt dat Tunesië in drie dagen tijd zo’n tachtig vluchtelingenboten met 3000 opvarenden heeft tegengehouden. Desondanks is het aantal in Italië geregistreerde nieuwe migranten begin dit jaar ruim verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode in 2021 en 2022.

 • Wekdienst 26/3: Voorjaarskoers Gent-Wevelgem • Zomertijd ingegaan
  on 26 maart 2023 at 05:14

  Goedemorgen! Heb je de klok al een uur vooruitgezet? De zomertijd is vannacht ingegaan. En vanmiddag geeft bondscoach Ronald Koeman een persconferentie over de aanstaande EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje.Vooral in de zuidelijke helft wordt het enige tijd regenachtig. Elders blijft het droog met in het noorden wat zon. Het wordt niet warmer dan 8 of 9 graden bij een matige tot vrij krachtige noordenwind. De komende dagen blijft het wisselvallig en op maandag vallen enkele winterse buien.Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.Wat kun je vandaag verwachten?Wat heb je gemist?Rusland zegt tactische kernwapens te gaan plaatsen in Belarus. President Poetin heeft dat gisteravond bekendgemaakt in een toespraak op televisie. Volgens Poetin houdt het Kremlin controle over de wapens.Tactische kernwapens bevatten een kleinere nucleaire lading dan ‘traditionele’ kernwapens. Ze kunnen worden gebruikt voor doelen op het slagveld en richten veel meer schade aan dan conventionele wapens. De Amerikaanse regering schat in dat Rusland zo’n 2000 tactische kernwapens heeft.Poetin zegt dat de plaatsing van de kernwapens niet in strijd is met internationale anti-kernwapenverdragen, omdat de Verenigde Staten ook kernwapens in Europa hebben gestationeerd. “Er gebeurt hier niets vreemds”, stelde Poetin. “De Verenigde Staten doen dit al tientallen jaren. Ze hebben al heel lang tactische kernwapens gestationeerd op het grondgebied van hun bondgenoten.”Ander nieuws uit de nacht:En dan nog even dit:Gisteravond was het weer ‘Earth Hour’. Over de hele wereld ging het licht uit tussen 20.30 en 21.30 uur (plaatselijke tijd), om zo aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. Ook bekende gebouwen, zoals het Sydney Opera House, de Branderburger Tor in Berlijn en het Colosseum in Rome doofden de lichten:Fijne zondag!

 • Ook Honduras verbreekt banden met Taiwan
  on 26 maart 2023 at 02:14

  Honduras verbreekt per direct de diplomatieke banden met Taiwan en gaat meer samenwerken met China. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Centraal-Amerikaanse land bekendgemaakt.In een officiële verklaring staat dat de regering van Honduras erkent dat er slechts één China is en dat Taiwan een onvervreemdbaar deel is van het Chinese grondgebied.Honduras was één van de veertien landen die Taiwan officieel erkenden. De meeste landen hebben geen volwaardige diplomatieke betrekkingen met Taiwan, dat door China wordt gezien als een afvallige provincie.Voornamelijk landen in Midden- en Zuid-Amerika erkennen Taiwan, maar dat lijstje wordt steeds kleiner. Eerder verbraken ook Panama en Nicaragua de banden met Taiwan. Hierdoor groeit de invloed van China in dit deel van de wereld.Vlag weggehaaldDe beslissing komt vlak na een bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan China. Taiwan had hierom al de ambassadeur van Honduras op het matje geroepen.Als tegenreactie op het besluit heeft Taiwan direct de vlag van Honduras weggehaald bij het ministerie van Buitenlands Zaken.Nederland erkent Taiwan niet als soeverein land, maar heeft wel een handelskantoor in de hoofdstad Taipei. Tot woede van China veranderde Nederland in 2020 de naam van dat kantoor van ‘Netherlands Trade and Investment Office’ naar ‘Netherlands Office’. De naam zou volgens China te veel klinken als een officiële vertegenwoordiging.

 • Cubanen landen in Florida na vlucht met ultralight vliegtuigje
  on 25 maart 2023 at 21:50

  Twee Cubaanse migranten hebben met een ultralight vliegtuigje de oversteek naar de Verenigde Staten gemaakt. Ze vlogen 145 kilometer over zee en landden op het internationale vliegveld van Key West, een eiland in het uiterste zuiden van de staat Florida. Daar zijn ze aan de douane overgedragen.President Biden heeft de regels voor toelating van Cubanen in januari aangescherpt. Wie naar de VS wil, moet online een vergunning aanvragen en familie of een kennis hebben die financieel garant staat. Wie dat niet doet loopt het risico teruggestuurd te worden. Het is niet bekend of deze Cubanen aan de voorwaarden voor toelating voldoen.Cubanen zijn in de loop der jaren massaal naar de VS gevlucht. Cuba heeft een communistisch regime en de economische situatie is belabberd. “Cubaanse migranten komen hier op allerlei manieren, meestal met geïmproviseerde vaartuigjes”, zegt een woordvoerder van de politie tegen ABC News. “Dit is geen doorsnee gebeurtenis, maar ook weer niet heel ongewoon.”

AD:buitenland AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden