Buitenland

In Viersen-Süchteln in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moest Een artsenpraktijk noodgedwongen de deuren sluiten. Het personeel dat zich had laten
 • Rijkste man wil deze zomer toeristen naar de ruimte brengen
  on 6 mei 2021 at 15:01

  Geen vakantietripje naar de Veluwe of naar een tropisch eiland, maar naar de ruimte. Er is een grote kans dat de eerste toeristen deze zomer zo’n reis maken. Het Amerikaanse bedrijf Blue Origin wil op 20 juli als eerste toeristen naar de ruimte brengen. Waarschijnlijk volgen er daarna nog veel meer tripjes, want ook andere bedrijven zijn druk bezig met ruimtetoerisme. Ook Elon Musk, de op één na rijkste man ter wereld, werkt aan zo’n raket voor toeristen. Net als miljardair Richard Branson. De drie rijkaards zijn al jaren aan het strijden wie als eerste toeristen de ruimte in brengt. Er is ook kritiek op dit soort plannen. De ruimte-tripjes zijn erg vervuilend en niet goed voor het klimaat.

 • Patenten op vaccins vrijgeven? ‘Huidige vaccinatie-apartheid is een morele fout’
  on 6 mei 2021 at 13:18

  Er zijn te weinig coronavaccins om de hele wereld snel in te enten. De Verenigde Staten willen daarom van het patent op coronavaccins af. Ook de EU vindt die optie bespreekbaar. Biomedisch expert Els Torreele ziet het vrijgeven van de patenten nog liever gister dan vandaag gebeuren. “In een pandemie is pas iedereen veilig als we het vaccineren globaal aanpakken. Dus de beschikbare doses zouden we veel beter en eerlijker moeten verdelen”, zegt ze. Volgens Torreele moet de productie van vaccins fors omhoog. Het vrijgeven van patenten op coronavaccins is geen oplossing voor de wereldwijde vaccinschaarste, schrijft de internationale federatie van farmaceuten in een verklaring. “Handelsbarrières, knelpunten in de bevoorrading, een tekort aan ruwe materialen en de onwelwillendheid van rijke landen om hun vaccins met armere landen te delen, zijn de oorzaak van het tekort”, vinden de farmaceuten. Zo werkt het patent op een vaccin: Volgens Torreele is het probleem een gebrek aan politieke wil van de rijke landen, die de controle hebben over de vaccins. “De politieke wil ontbreekt om de famaceuten onder druk te zetten hun recepten te delen, zodat er meer vaccins gemaakt kunnen worden.” Ze noemt het de “vaccinatie-apartheid van rijke landen”. “Discriminatie tussen mensen die toegang hebben tot het vaccin en mensen die het niet hebben. In Afrika krijgen zelfs mensen uit de kwetsbare groepen geen vaccin. De rijke landen, de elites, krijgen het vaccin wel.” Het monopolie op de productie is daarvan de oorzaak, zegt Torreele. “We hebben een farmaceutisch business-model gecreëerd, waarbij de grootste stimulus is dat die bedrijven een monopolie hebben gekregen. Daarin is veel geld te verdienen. En dat is belangrijker dan de volksgezondheid wereldwijd. Dus alleen degenen die voldoende geld op tafel leggen, hebben toegang tot de vaccins.” Goede kans Hans Hogerzeil, emeritus hoogleraar Global Health en oud-adviseur van de WHO, is het daarmee eens. “Op een gegeven moment wordt gezondheid dwarsgezeten door patenten. Ik denk dat de industrie het niet leuk vindt vanwege alle winst die ze kunnen gaan missen. En ze zijn ook bang voor een precedentwerking.” Toch verwacht hij dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die over het voorstel moet beslissen, groen licht zal geven. “Amerikanen hebben dit altijd geblokkeerd. Dat ze nu zeggen ‘we gaan deze mening opschorten’, is heel belangrijk. Alleen Japan en de EU zijn vaak dicht bij de industrie betrokken, die waren er ook niet voor. Maar kan me goed voorstellen dat als zelfs Amerika nu meedoet, er een goede kans is.”

 • Waarom zijn mensen boos over deze gigantische inktvis?
  on 6 mei 2021 at 12:15

  In een Japans vissersdorp staat een nieuw beeld waar je maar moeilijk omheen kan: een inktvis van zo’n 13 meter lang. Het beeld is bedoeld om meer toeristen te trekken, maar niet iedereen is er blij mee. Het beeld kostte zo’n 200.000 euro en werd betaald met geld voor corona-hulp. Veel inwoners hadden liever gezien dat het geld naar ziekenhuizen zou gaan of naar mensen die in geldproblemen zijn gekomen door corona.

 • Hond verstoort interview met Ierse president
  on 6 mei 2021 at 11:08

  Van de hond van de Amerikaanse president Biden weten we dat hij af en toe bijt. De hond van de Ierse president is vooral gek op aandacht en knuffelen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wel onhandig tijdens een interview.

 • Franse vissers voeren actie bij Jersey om nasleep brexit, marineschepen ter plaatse
  on 6 mei 2021 at 10:36

  Enkele tientallen Franse vissersboten hebben een protestactie gehouden in de haven van het Britse eiland Jersey, ruim 20 kilometer van de kust van Normandië. Ze zijn boos over visserijregels die sinds vorige week gelden in de wateren rond Jersey. De kwestie heeft geleid tot diplomatieke spanning tussen de Britse en Franse regering. Zowel de Britten als de Fransen hebben marineschepen naar het gebied gestuurd. Vrijdag kondigden de autoriteiten van het Britse eiland strengere regels af voor Franse boten die rond Jersey willen vissen. Volgens Jersey is dat conform de afspraken in het brexit-akkoord, maar Frankrijk spreekt dat tegen. De Franse minister Girardin voor Zeezaken heeft gedreigd om als vergelding de elektriciteitstoevoer naar het eiland stil te leggen. Daarop kondigde de Britse regering gisteren aan om “als voorzorgsmaatregel” tegen dit “onaanvaardbare dreigement” patrouilleschepen te sturen. Het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor de defensie van het eiland, dat Brits Kroonbezit is. Vanochtend kwamen tientallen Franse vissers in de haven van Jersey aan om te protesteren tegen de nieuwe regels. Daar voeren ze naar eigen zeggen enkele “intimiderende rondjes”. Ook werd de haven korte tijd geblokkeerd. De vissers zeiden dat ze de protesten vreedzaam willen houden. Deze visser vreest dat 80 procent van de Franse boten zal verdwijnen: Later op de dag spraken ze met de autoriteiten van het Britse eiland. Volgens een woordvoerder van de vissers verliep dat gesprek “niet erg positief”. ’s Middags voeren ze terug naar Frankrijk. De twee Britse marineschepen patrouilleren volgens de BBC op enkele kilometers afstand. Ook Frankrijk heeft vanochtend twee patrouilleschepen gestuurd. Minister Beaune voor Europese Zaken zegt tegen persbureau AFP dat Frankrijk zich niet zal laten intimideren. Hij heeft over de kwestie gesproken met de Britse brexit-minister Frost. “Wij willen geen spanningen”, benadrukt Beaune. “We willen alleen een snelle en volledige toepassing van de brexit-overeenkomst.” Volgens correspondent Tim de Wit in het Verenigd Koninkrijk lijkt het erop dat Jersey de regels zelfstandig heeft aangepast, maar is er wel degelijk steun vanuit Londen. Dat premier Johnson direct een aantal marineschepen naar Jersey heeft gestuurd, duidt daar volgens hem op. Ook het feit dat er vandaag verkiezingen worden gehouden, niet alleen in Schotland maar ook in andere delen van het VK, speelt volgens De Wit een rol bij de militaire steun die Johnson geeft aan Jersey. Johnson zou er de boodschap mee willen afgeven dat hij zijn eigen mensen niet in de steek laat. De Europese Commissie bemiddelt in de zaak. Een woordvoerder heeft beide partijen opgeroepen tot kalmte. De vissers kwamen vanochtend in alle vroegte aan:

AD:buitenland AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden