KNMI: Nieuwsberichten Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
- Europa’s nieuwe weersatelliet met een vaste blik op aardeon 2 juli 2025 at 07:00
De nieuwe weersatelliet Meteosat Third Generation Sounder 1 (MTG-S1) is gisteravond succesvol gelanceerd door EUMETSAT, de Europese organisatie voor de ontwikkeling en het beheer van weersatellieten. De nieuwe weersatelliet is de eerste Europese sounding satelliet in een vaste baan boven de aarde (geostationaire), vanuit 36.000 kilometer hoogte. Het is een soort weerstation in de ruimte dat op verschillende luchtlagen de temperatuur, luchtvochtigheid, ozon en luchtvervuiling kan meten.
- Op één na warmste juni met veel zonon 30 juni 2025 at 12:00
Met een gemiddelde temperatuur van 18,3 °C tegen normaal 16,2 °C was juni de op één na warmste junimaand sinds 1901, het begin van de metingen. Alleen juni 2023 was gemiddeld warmer. De zon liet zich elke dag wel ergens even zien en het was droger dan gemiddeld.
- Wat te doen bij aanhoudende hitteon 29 juni 2025 at 07:00
We gaan een paar zeer warme en zonnige dagen tegemoet. Vanaf vandaag, zondag 29 juni, is het Nationaal Hitteplan actief in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Vanaf maandag 30 juni, geldt het Nationaal Hitteplan voor het hele land. De hitte kan tot donderdag aanhouden, met de warmste dagen op dinsdag en woensdag.
- Wat te verwachten en wat te doen bij hitteon 20 juni 2025 at 11:00
Het is warm en zeer zonnig dit weekend, met maximumtemperaturen tussen 25 en 34 °C. Het Nationaal Hitteplan is niet actief, wel is het advies om de weersverwachting in de gaten te houden.
- Succesvolle samenwerking satellietinstrumenten Tropomi en EarthCAREon 19 juni 2025 at 06:36
Metingen van instrument Tropomi en de lidar van klimaatsatelliet EarthCARE komen zeer goed overeen, zowel boven land als boven zee. Dat blijkt uit nieuw onderzoek waarbij voor het eerst succesvol gebruik is gemaakt van gegevens van twee satellietinstrumenten waarover het KNMI de wetenschappelijk leiding heeft. Tropomi levert dagelijks informatie over elk plek op aarde en EarthCARE gedetailleerde informatie direct onder de satelliet.