Het weer

KNMI: Nieuwsberichten Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

 • Uitzonderlijke zachte en natte herfst
  on 30 november 2023 at 15:24

  Deze herfst was uitzonderlijk zacht en nat. Het was de op één na zachtste herfst sinds het begin van de metingen, alleen in 2006 was de herfst zachter. Ondanks de droge septembermaand waren oktober en november extreem nat, waardoor de herfst als geheel ook uitzonderlijk nat was. In De Bilt was het de op één na natste herfst sinds de metingen. Alleen in 1998 was de herfst natter.

 • Betere lange termijnverwachtingen voor warm weer dankzij AI
  on 16 november 2023 at 07:00

  Onze betrouwbare weersverwachting gaat tot maximaal twee weken vooruit. Als Early Warning Centre (EWC) wil het KNMI vroegtijdiger waarschuwen voor weersituaties die veel impact kunnen hebben zoals droogte en hitte. Maar in de praktijk kan dit vaak nog niet, omdat de lange termijn ontwikkeling van het weer vaak beperkt voorspelbaar is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat verwachtingen voor warm weer verbeterd kunnen worden, als we kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om te leren van fouten uit het verleden.

 • Storm Ciarán
  on 3 november 2023 at 20:17

  Storm Ciarán bereikte donderdag 2 november ons land. In het hele land waarschuwden we voor (zeer) zware windstoten. In Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, het IJsselmeer en het westen van het Waddengebied gold code oranje. In de rest van het land gold code geel.

 • De natste oktober in De Bilt sinds 1906
  on 31 oktober 2023 at 10:25

  De maand oktober was zeer zacht en zeer nat. Oktober eindigt op de zesde plek in de top 10 van warmste oktobermaanden sinds 1901 met een gemiddelde temperatuur van 13,2 graden in De Bilt. De maand was de natste oktober in De Bilt met circa 220 millimeter sinds de start van de neerslagmetingen in 1906.

 • Vier zware aardbevingen in Afghanistan
  on 9 oktober 2023 at 11:00

  Afghanistan is sinds zaterdag 7 oktober getroffen door vier zware bevingen met een magnitude van 6,3. De bevingen vonden allemaal plaats nabij de op een na grootste plaats van Afghanistan, Herāt. Vier zware bevingen in dezelfde regio met eenzelfde magnitude is uniek.