Het weer

KNMI: Nieuwsberichten Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

 • Succesvolle lancering van klimaatsatelliet EarthCARE
  on 29 mei 2024 at 07:01

  EarthCARE lanceerde succesvol op 29 mei om 00:20 uur (plaatselijke tijd: 28 mei om 15.20 uur) op een Falcon 9-raket vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië, Verenigde Staten. Slechts 10 minuten nadat EarthCARE aan zijn reis was begonnen, scheidde de satelliet zich van de raket. Om 01:14 uur werd het belangrijkste signaal ontvangen dat aangeeft dat EarthCARE zich veilig in een baan rond de aarde bevindt.

 • Storing neerslagradar in Herwijnen
  on 29 mei 2024 at 05:00

  Onze radar in Herwijnen heeft sinds woensdagochtend 4:20 uur een storing. Dit heeft effect op het beeld van de neerslagradar, op onze website en ook in andere weerapps. We werken uiteraard aan een oplossing. Excuses voor het ongemak.

 • Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering
  on 15 mei 2024 at 12:01

  Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrumenten om onze atmosfeer op een nieuwe manier te observeren. Met vier sensoren zal EarthCARE belangrijke gegevens verzamelen over (de interactie tussen) wolken, fijnstof, zonnestraling en warmtestraling, waardoor wetenschappers een beter begrip krijgen van klimaatverandering. Ook is nieuw dat deze satelliet de driedimensionale structuur van de atmosfeer kan meten. De wetenschappelijke leiding van EarthCARE is in handen van het KNMI.

 • Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm
  on 13 mei 2024 at 12:38

  Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk komt, is een erg zeldzaam verschijnsel. Het werd veroorzaakt door een zeer krachtige geomagnetische zonnestorm, die tot stand kwam door een serie uitzonderlijk grote verstoringen in de wind op de zon.

 • April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant
  on 30 april 2024 at 14:23

  Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was ook extreem nat en vrij somber. Op veel plaatsen viel meer dan twee keer de maandhoeveelheid neerslag. De verschillen in weer tussen de eerste en tweede helft van de maand waren groot.